termékkategóriák
 
  cserjék
  lomblevelű örökzöldek
  pikkelyes fenyők
  sövénynövények
  tűlevelű fenyők
aktualitások árlista elérhetőség kezdőlap
 
Untitled Document

 

 

Hamarosan kezdődik az ültetés! A növények ültetésének a legideálisabb időpontja az őszi hónapok: október, november, amikor már befejeződik a hajtásnövekedés és a talaj még ideális hőmérsékletű, kellőképpen nedves és a kora tavaszi, tavaszi hónapok. Amint az időjárás engedi. Az ültetésnél elsősorban a helyes ültetés, (megfelelő, jól meglazított talajba, jól megtömörítve, megfelelő mélységbe kerüljön a növény, illetve jól beiszapolva). Ültetés után mindenképpen célszerű egy tányér kialakítása vagy sövény esetében egy˝vályú˝ kialakakítása, amiben megáll a víz, nem folyik el, hanem szépen lehúzódik a növények gyökeréhez. Ezt érdemes meghagyni egészen következő őszig, mert az évek óta jellemző nagy nyári forróság, szárazság főleg a frissen elültett növényeket viseli meg,ezen csak folyamatos, rendszeres, bőséges öntözéssel lehet segíteni. Mikor a víz elszikkadt, a talaj felső része kicsit megszáradt, azt célszerű meglazítani, felkapálni, hogy ne cserepesedjen ki a talaj, ezzel megakadályozzuk, hogy az a nedvesség, ami a talajban van ne párologjon ki és a következő öntözés jobban le tudjon húzódni. Fontos, hogy nyáron a régebben ültetett örökzöldjeinket is egyszer-egyszer alaposan beöntözzük, meghálálják! Kitányérozva a növények körül jól megáll a víz, többször engedjük fel, mikor kellő mértékben beáztattuk a talajt temessük vissza a körülötte lévő földet.


Nagyon sok növényfaj-, fajta a gyötrő körülményekre (vízhiány, rossz talaj) úgy reagál, hogy rengeteg termést hoz. Tuják és hamisciprusok esetében ez nagyon jellemző volt az előző nyár szárazsága miatt. Egyrészt rontja az esztétikai értékét, főleg mikor beérik és barna lesz tőle szinte az egész növény, másrészt le is strapálja a növényt, nehezebb a hajtás, lehaljik az ága és a növény az energiáit oda összpontosítja, lelassul a hajtásnövekedés száraz, beteges formája lesz a növénynek. Ezt kora tavaszi metszéssel lehet megakadályozni. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a metszett növények jobban ellenállnak a kedvezőtlenebb időjárás okozta leromlásnak.

Itt permetezés nem segít! Csak az öntözés és a metszés, hogy a növényeinket jó kondícióba tartjuk. Ha észleljük a termésképzést, (mert előfordul öntözött, csapadékkal jól ellátott években is), érdemes ebben a korai stádiumban ezeket a növényeket megmetszeni, (amikor még egyébként nem is olyan zavaró, hiszen zöld kis tobozkák díszítik a növényünket), így a növény zavartalanul folytatja a hajtásnövekedést, szebb, sűrűbb lesz.

Konténeres növények esetében, mivel zárt, ép marad a gyökérzet ültetéskor, lehet akár nyáron is ültetni. A helyes ültetés itt is fontos, az öntözés is, de a regenerálódás sokkal gyorsabb ez esetben.

Twisty K10L

 

Ha edényes, konténeres növényekkel szeretnénk díszíteni teraszunkat vagy balkonunkat fontos a helyes faj-, fajtaválasztás. A tujafélék, Buxusok jobban tűrik az edényt, a leggyakoribb hiba, hogy ezek az örökzöldek télen kiszáradnak. Télen is tartsuk nedvesen a földjüket és mivel így könnyebben kimosódik a tápanyag is, azt is pótolni kell, lehetőleg lassan és folyamatosan ható műtrágyával! (Osmocote) Ennek ideális időpontja ültetéskor, illetve a hajtásnövekedés indulásakor van!

Egy-egy növénycsoport kialakításánál célszerű földlabdásan,- konténeresen kirakni a növényeket, így jobban látszik, hogy színeiben, formáiban, növekedési jellegében összhangban vannak-e a növények. A kész összeállításnak ássuk ki az ültetőgödröt. A legideálisabb ültetőidő  október- novemberben van egészen a fagyokig, illetve tavasszal a hajtásnövekedés indulásáig.  Tavaszi ültetésnél nagyon fontos a bőséges vízellátás, mint ápolási munka. Ezeknek a növényeknek mélyebben vannak a felszívó gyökereik, nem elég csak a tövét megöntözni pár liter vizzel. Célszerű kitányérozni a növény körül a talajt, ahol megáll a víz (20l) és lassan le tud szivárogni a gyökerekig, illetve ezt többször meg kell ismételni. Minél nagyobb növényt telepítettünk, annál többször. Ez egész nyáron fontos ápolási munka, különösen ha száraz, meleg nyarunk van!

Ültetésnél  a legfontosabb a megfelelő jó minőségű növény, jól megválasztott faj-, fajta, jól előkészített talaj. A földlabda magassága, plusz egy ásónyomnyi mélység, aminek eredménye lesz, hogy a gyökerek könnyebben fejlődnek, belekeverhetünk jól megérett marhatrágyát, sose rétegeket tegyünk az ültetőgödörbe, mert ha "eltűnik" a földből a trágya, tőzeg leszakadhat, lesüllyedhet a növény, megszaggatva annak friss gyökereit. A földlabdáról nem szükséges eltávolítani a jutazsákot, mert az pár héten belül elbomlik, a gyökerek könnyedén áttörnek rajta. Mi mégis azt szoktuk javasolni, hogy vegyük le, mert a helyes ültetés egyik feltétele a kellő tömörítés, amit zsákostul nehéz jól csinálni.

A földlabdát belehelyezzük az ültetőgödörbe, ellenőrizzük a helyes magasságot, ami lehetőleg ugyanaz, mint ahogy eddig is volt a földben. Túl magas ültetésnél elfolyik a tövétől a víz, könnyebben kiszárad, magasabbra kerülnek a gyökerek. Túl mély ültetésnél betemetjük az alsó ágakat, ez már magában sem szép,illetve ezek megrothadnak, bebarnulhatnak. Amennyiben beállítottuk a magasságot, kezdjük visszatemetni a földet, a jobb minőségű kerüljön mindig a gyökérhez közel, közben jól tömörítsük alá, oldalra kapanyéllel. Félig betemetjük, aztán beöntözzük alaposan, várunk míg elissza a föld, majd készre temetjük, jól megtapossuk, körbe tömörítjük, egyenesre állítjuk a a növényt. Kis tányért készíthetünk, hogy ha a továbbiakban megöntözzük ne tudjon elfolyni a víz. Amennyiben száraz az ősz öntözni kell. Növény méretével arányos mennyiségű vizzel. A Juniperusok, borókák, kúszóborókák kevesebb vizet igényelnek, nem szeretik a túlöntözést. A helyes ültetés és a megfelelő vízellátás eredménye a biztos eredés! 

 

  Faj-fajtakínálatunkban mind megtalálhatóak olyan növények, örökzöldek, amelyek színükkel (hamisciprus fajták:Stardust, Columnaris..), formájukkal (Smaragd tuja, Globus hamisciprus, Buxus Sufruticosa, babérmeggy) jól alkalmazhatóak a növénycsoportokba. Vannak gyorsabb növekedésű fajták (Leylandi ciprus, tuja fajták), illetve lassan növő fajták (egyes boróka fajták, tuja fajták, kecskarágó fajták). Részletes növényleírás a termékkategóriák menüpont alatt található. 

 

Konténeres növényeinkkel, nagyobb méretű edényes örökzöldeinkkel rendezvények díszítését is vállaljuk!

 Konténeres fagyal 150Ft/db! 

Termesztünk Smaragd tuját is konténerben, amiből szintén szép sövény alakítható ki.

Várjuk kertépítő vevőinket is! Szép, egyedi, nagyobb méretű cserjék, örökzöld fajták, fenyők, kúszófenyők is megtalálhatóak kertünkben, melyekkel azonnali szép hatást lehet elérni, akár nyáron is!

Sövénynek kínálunk 1 éves szabadgyökerű fagyalt, konténeres fagyalt, hamisciprus fajtákat, leylandi ciprust, tuja fajtákat, babérmeggyet, oszlopos borókákat. Ezek a növények jól bírják a nyírást, így nyírott sövénynek is alkalmasak. Egyes fajták, mint például a Smaragd tuja nyíratlan is szép térelválasztó.

Alacsony sövénynek Buxust, kecskerágó (Euonymus) fajtákat, néhány Thuja fajtát (Danica, Kobold, Golden Globe) ajánlunk!

Rézsűkbe, talajtakarásra kúszóborókákat ajánlunk. Sok szép változatos színű, formájú, növekedési erélyű fajtát kínálunk földlabdásan és konténerben is. Részletesen a pikkelyes fenyőknél a Juniperus fajtáknál!

Szívesen segítjük a választást szakmai tanácsokkal!

Smaragd tuja a legkedveltebb, legmegbízhatóbb fajta, mely kiválóan alkalmas nyíratlan és nyírt sövénynek, térelválasztónak, szoliternek, teraszok díszítésére. 

 

  

 

Várjuk lerakatos vásárlóink megrendelését telefonon, e-mailben, faxon! Szállítási lehetőségekkel kapcsolatban hívja Németh Lajos faiskolavezetőt!