termékkategóriák
 
  cserjék
  lomblevelű örökzöldek
  pikkelyes fenyők
  sövénynövények
  tűlevelű fenyők
aktualitások árlista elérhetőség kezdőlap
 
Untitled Document

Hamarosan indul az őszi ültetési szezon!

A helyes faj,-és fajtaválasztás az egyik legfontosabb szempont. Érdemes a környezetünkben nyitott szemmel járni, megfigyelni, hogy milyen növényfajok érzik jól magukat az adott vidéken, talajon. A kert különböző részei más és más funkciót töltenek be, így fontos a növekedési erély, gyors, közepes vagy lassú növekedésű, kell-e nyírni. Egy sövénynél fontos a helyes tőtávolság. Oszlopos jellegű növénynél kezdődhet 50 cm-től. Babérnál, jobban szélesedő fajtáknál ez lehet 70-80 cm. Fagyal esetében 1m-re 5 db 20 cm-ként, ha szélesebb sövényt szeretnénk, akkor térállásban, 2 sorban 25 cm-ként ültetünk, 7db/m.

A legkedveltebb sövényfajták:

Cupressocyparis leylandii, leylandi ciprus

Gyors növekedésű, jól szélesedő. Vigyázat a növekedési erély kitart a kívánt sövénymagasság elérése után is! Így fontos ápolási munka a metszés. Nem célszerű megvárni, míg hosszú, nagy hajtásokat hoz, mert rengeteg zöldhulladékunk lesz és nagyobb roncsolást kell nézegetnünk. Sokkal jobb, ha folyamatosan nyírjuk, akár 2-3 szor is évente, szebb lesz a sövényünk és mindig ifjon tartjuk a növényünket.

Prunus laurocerasus, babérmeggy

 Szerencsére nagyon sok jó fajtája van. Gyors növekedésű, szélesedő: Novita, Rotundifolia, itt erőteljesebb nyírás kell az oldalánál is. Gyors növekedésű, de oszloposabb fajták: Genolia, szép sötétzöld levelű, felfelé törő ágrendszerű, Hagar, világosabb zöld, kompakt hajtásrendszerrel, Antonius, bronzosan kihajtó, nyírás nélkül is sűrű sövényt vagy szolitert kapunk. Alacsonyabb sövénynek alkalmas a Mari, Manó, Baumgartner. Persze a nyírással itt is ifjon tartjuk, alakítjuk a növényt, meghálálja. Növényvédelmi problémaként előfordulhat a babérnál a levél lukacsosodásást okozó gomba kórképe. Ezt egy gombaölős permetezéssel könnyen kezelhetjük, illetve ha megszűnik a gombának kedvező nyirkos, hideg párás körülmény, általában megszűnik a probléma. Leváltja a levelét és újat hajt. Ezeket a beteg leveleket viszont célszerű összegyűjteni, hogy ne fertőzzön újra.

 Photinia fraseri, korallberkenye

Mindig a kihajtó ágak a szép vörösek, így ennél a növénynél, akár sövény , akár szoliter, fontos a folyamatos metszés. Sövénynél még inkább fontos, mert elég nehezen ágazik el fiatalon, hogy besűrűsödjön sokszor kell metszeni. 

Taxus baccata, tiszafa

Szép sövénynövények, kertünk örök, értékes darabjai a megfelelő ápolással, metszéssel. Oszloposabb fajtáknál (Hillii, Hichsii, Stricta Viridis, Fastigiata Robusta, Fastigiata), az oldalirányú metszés megspórolható, viszont sűrűbben kell ültetni, ha zárt sövényt szeretnénk. A tiszafa hihetetlen módon képes regenerálódni, a vastag ágak, fák visszavágása után is képes friss, fiatal hajtásokat hozni. Mivel lassúbb növekedésű, hosszabb ideig tart a faiskolai nevelése, drágább, értékesebb növény. Jobban szélesedő fajtáknál szükséges  legalább évente egy metszés (Sövény, Brownii). A magonc alapfajból is szép sövényt, formanövényt, szolitert alakíthatunk ki metszéssel. Sokan nem szívesen ültetik, mert az egész növény mérgező, (kivéve a húsos magköpeny). Azt gondolom, a gyerekeinkkel meg tudjuk tanítani, hogy ne egyenek sem otthon, sem a parkokban bogyókat. Más mérgező növények is vannak a környezetünkben, azokat sem száműzzük. 


Konténeres fagyal 180Ft/db ! 

Termesztünk Smaragd tuját is konténerben, amiből szintén szép sövény alakítható ki.

Várjuk kertépítő vevőinket is! Szép, egyedi, nagyobb méretű cserjék, örökzöld fajták, fenyők, kúszófenyők is megtalálhatóak kertünkben, melyekkel azonnali szép hatást lehet elérni, akár nyáron is!

Sövénynek kínálunk konténeres fagyalt, hamisciprus fajtákat, leylandi ciprust, tuja fajtákat, babérmeggyet, oszlopos borókákat, korallberkenyét. Ezek a növények jól bírják a nyírást, így nyírott sövénynek is alkalmasak. Egyes fajták, mint például a Smaragd tuja nyíratlan is szép térelválasztó.

Alacsony sövénynek Buxust, kecskerágó (Euonymus) fajtákat, néhány Thuja fajtát (Danica, Kobold, Golden Globe, Little Giant) ajánlunk!

Rézsűkbe, talajtakarásra kúszóborókákat ajánlunk. Sok szép változatos színű, formájú, növekedési erélyű fajtát kínálunk földlabdásan és konténerben is. Részletesen a pikkelyes fenyőknél a Juniperus fajtáknál!

Szívesen segítjük a választást szakmai tanácsokkal!

Smaragd tuja a legkedveltebb, legmegbízhatóbb fajta, mely kiválóan alkalmas nyíratlan és nyírt sövénynek, térelválasztónak, szoliternek, teraszok díszítésére.Az utóbbi években hangsúlyt kap a helyes gondozása. A változó klíma eredményeképpen sajnos néha gyötrődnek a növények és ilyenkor könnyebben megbetegszenek. Sajnos a tarka boróka díszbogár kártételét egyre több helyen tapasztalhatjuk. Fontos tehát, hogy örökzöldjeinket is öntözzük, lehetőleg a lombját is frissítsük fel a nyári hónapokban. A kártevő nem szereti az árnyas, nedves, párás körülményeket. Meghálálja a tápanyagot, és bár nyírás nélkül is szép formája van, szebb, ha időnként meg van nyírva. Ha mégis a kártételt észleltük, távolítsuk el a száraz, beteg részeket, hogy a körülötte lévő rügyekből újra kizöldelljen a növény. 

  

 

Várjuk lerakatos vásárlóink megrendelését telefonon, e-mailben! Szállítási lehetőségekkel kapcsolatban hívja Németh Lajos faiskolavezetőt!